torsdag 1 april 2010

Skärtorsdag!

Idag var älsklingen hemma från jobb redan klockan tolv i och med att skärtorsdagen är en röd dag i Danmark - supernajs! ;)
Väl hemma och när pojkarna vaknat och fått i sig lite lunch, bestämde vi oss för att ta en tur till Ystad! Dagens väder var bättre än väntat (enligt SMHI) och bortser man från den "råa" vinden skulle man nästan kunna tro att det var försommar, därmed som gjort för en dag på stan!
Innan vi styrde färden söderut, var vi en sväng inom Montessoriförskolan här i Svedala. Tanken var att pojkarna kanske skulle skolas in där till hösten, beroende på om jag antingen ska jobba eller plugga, men efter dagens visit är vi inte lika övertygade om att detta är något för oss. Pedagogiken i sig är absolut logisk många gånger, och jag tror helt klart det ligger mycket i det dem "står för", att man t.ex. ska "hjälpa barnen att hjälpa sig själva", men samtidigt är jag lite skeptisk till uppbyggnaden av miljön runt om kring. Istället för att mötas av massa leksaker, färger och bus (allt som förväntas höra en förskola till) möttes vi idag av en gammal, nergången gård, där avdelningarna pryddes av några få hyllor försedda med "montessori-material", alltså saker framtagna för att utveckla och lära barnen - allting i pedagogiskt syfte.
Som jag tidigare skrev så tror jag absolut inte att detta är fel, att man "förbereder" barnen inför skolan och det sociala livet, men däremot så skulle det funnits en bättre balans mellan lek och lärande. Barn behöver få vara barn, för tids nog väntar minst 10 års skolplikt.
Men men, får se hur det blir till hösten, har ju satt upp båda killarna i kö till de kommunala förskolorna och blir vi erbjudna en plats på någon av dem, tackar vi givetvis ja. Dels är det närmre där vi bor/kommer bo, och dels så tror jag pojkarna "utvecklas" lika väl på en vanlig förskola som de skulle gjort på Montessori.

Nog om det!
Efter vår besök begav vi oss i alla fall ner emot Ystad för att gå lite i stan och fönstershoppa. ;) På väg ner var himlen alldeles svart över kusten, och en u-sväng var inte allt för långt bort i tankarna. Att gå i stan i ösregn, utan regnskydd medtaget till vagnen (som vanligt glömdes det, det gör ju sån STOR nytta hemma i garderoben) är ingen höjdare precis. Men som tur var fortsatte vi färden och möttes av en solig gågata väl framme! ;)
Efter en stunds promenerande hittade vi affären som fick Jessie att skina som en sol, nämligen en barnskoaffär!! För er som inte känner min fru, så kan jag säga att hon har en speciell tjing på just skor. Är det inte åttonde paret "gympaskor" för säsongen till henne själv, så är det ytterligare tuffa märkesskor till någon av killarna... Det som fick henne att fastna med blicken idag var supersöta, supersmå Converse - ett måste såhär när det nalkas vår/sommar! Av pengarna/presentkorten Wille fick då han fyllde år återstod en del, och då jag bestämde vad som handlades sist, valde Jessie att lägga resten på just ett par nya skor till lillfjanten. Även Zacharias fick ett par, så nu är vi "likasamma" (som Zache säger)

När vi kom hem från våran trip, käkade vi lite middag innan det var dags att varva ner och "hålla kväll". Jag och Zacharias la pussel, medan Jessica tog Wille med sig in på rummet och lekte en stund - så mysigt att få ge en av pojkarna all tid och uppmärksamhet innan läggdags. Strax efter åtta sov de båda två, slagna efter dagens äventyr, och jag drog på mig handskarna för att rensa avloppet.
På sista tiden har nämligen varje bad, dusch eller tömning av tvättmaskinen resulterat i en smärre vårflod på badrumsgolvet, senast idag snarare en sjö, så det var bara att "gå till botten (i dubbel bemärkelse) med problemet. Dock konstaterade jag tjugo minuter och 30 klökningar senare att det inte gick att åtgärda, i alla fall inte på egen hand, så det blir till att ringa avloppsakuten imorgon - typiskt!

Grabbarna grus innan avfärd...Familjen-tygsko! ;) En för alla, alla för en!Även denna tuffa bodyn fyndade jag till William - Rock baby!Nu sover hel familjen och även jag tänkte blunda för att orka med morgondagen... Förutom lite inköp inför helgen, väntar äggmålning och påskfix, för att sedan avrunda med grillning hos mamma och Co. på kvällen! På lördag ska vi hem till Jessies syster och fira påsk, och söndagen tänkte vi spendera på någon mysig utflykt till stranden eller dyl, om vädret tillåter förstås!
Glad påsk!

Inga kommentarer: